Filmajánló rovatuk következik:

24 05 2006


Valóban egy filmet szeretnék ajánlani a tisztelt olvasópublikumnak.
Ma International Law órára hoztott be a bosnyák osztálytársam egy filmet, címe The Road to Guantánamo.
Nem tudom, ki mennyire értesült a kubai amerikai börtönökről, de mostanában elég sokat beszél róla mind a német, mind az amerikai média. Mindenesetre amit tudni kell róluk, hogy per pillanat fel szeretnék számolni őket, de persze ez nem megy olyan könnyen, Condy lobbyzik még melletük…whatev'. Akit érdekel: google news link

Back to the movie.
A film négy három fiatal (18-20éves) angol muszlim srácot mutat be, akik a Tipton Three-ként váltak híressé. Egy házasságra ilyekesztek (Angliát elhagyva) amikor egy valami fatális félreértés(ek) miatt ide-oda kerülnek, majd a segítőkészségük, valamint… hát mondjuk ki: naívságuk miatt elcsesződik minden. Tényleg minden!

Az esküvőnek híre sincs, egy szélső nézeteket valló talibán csoportba kerülnek, pedig aztán nekik tényleg semmi közük nincs hozzájuk, amikor amerikai katonák fogják el őket. Ekkor már Pakisztánban vannak, a kalandos útjuk során.Mivel muzulmánok, és hát külsőre is beolvadtak a szélsőségesek közé (bár ők angolok voltak) az amerikaiak (kérdéses, hogy hogyan, és mennyire, de egyértelműen) őket is besorolta ebbe a táborba. Mivel ezek az emberek szoros kapcsolatba hozhatóak Osama Bin Ladennel (amúgy "uszama"-nak kell ejteni…) ezért elég komoly hangsúlyt fektetett rá az amerikai külügy. Ja, az egész 9/11 után játszódik, kicsivel. A lényeg, hogy Kubába deportálják az egész csapatot úgy, hogy nem tudták hova mennek, mit csinálnak velük.
Az egész picit röhejes, hogy csak így megtörténhet ilyen…

Nem akarom leírni az egész filmet, lényeg a lényeg, hogy azt a kegyetlen bánásmódot mutatja be ez a doku film, amit külföldi foglyoknak kell elszenvedniük amerikai katonáktól.
Álarcozás, verés (komoly verés), optikai kínzás (erős fények órákon át), verbális kínzás (bömbölő zene akár fél napon keresztül is, miközben nem tudsz megmozdulni…), kutyás megfélemlítés… jajj, minden.
Most nem csinálok úgy, mintha ezekről a bánásmódokról nem lehetne tudni, vagy legalábbis elképzelni ne lehetne (főleg hallgatni néhány idősebb ember beszámolóját kommunista, háborús időkről…), de így tényleg, hogy kitegyék eléd egy ekkora vásznon… hát borzasztó.
És tényleg bőr legyen az arcán, aki azt tudja mondani egy ilyenre, hogy nem rázza meg.

A film után picit beszélgettünk róla az amerikai jogprofunkkal… kétségtelen: a srácok belerohantak a saját csapdájukba, de amit az amerikaiak csináltak sem normális és nem elfogadható. Két évet voltak fogvatartva, majd a végén azzal engedték el őket, hogy: "We're sorry"

Tényleg hatalmas film, mindenkinek tudom ajánlani.
★★★★★

<IMDB link> <trailer>

Reklámok

Műveletek

Alapinformációk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: