Fon – ingyen WiFi mindenkinek!

20 11 2006

A Fonról már hallottam egyszer egy BBC technikai műsorban, amit talán a HírTV adott tolmácsolva. Valamelyik vasárnap lehetett, kb terítés közben félfüllel (és szemmel) néztem az adást és valami francia gyereket interview-oltak meg a wifi közösség miatt.
Akkor valahogy baromira nem tűnt érdekesnek a dolog, sőt, leginkább aranyos próbálkozásnak tűnt. Dehát mint ovis koromban a csajokat sem találtam érdekesnek, manapság meg hát… na hagyjuk inkább! 😀

Szóval Fon.
A Fon egy spanyol kezdeményezés alapján nőtte ki magát már szó szerint világméretűvé. A lényege egy community, aminek bárki tagja lehet. Mindenki vesz egy routert, ami elvileg nagyteljesítményű, tehát viszonylag nagy területet benyom internettel. Na most maga a wifi számomra valami csodálatos akármi, amit marhán tudok élvezni. Maga a tudat, hogy tényleg akár a WC-n, a konyhában, az ágyban (mint, ahogy épp most is, így alvás előtt aztán elálmosodtam tegnap, szal ma fejeztem be az írást) odacipeled a kis gépedet, aztán hajrá. Teljes wifi lefedettség van a sulimban is, ami megintcsak jó, barátnőm koleszában is, meg most már tényleg egyre több helyen is.
Na ezt az “egyre több hely” megteremtésében szeretne segíteni ez a mozgalom.
Szóval veszel egy routert. Egy Fon routert, a Fon honlapjáról. Kiviszi a UPS, vagy valami csomagküldő, majd beüzemeled és beregisztrálsz.
Ezáltal aktív Fon felhasználó leszel (ún. Fonero), ami azt jelenti, hogy a saját kis wifi lefedettséged nyilvánosságra kerül a Fon felhasználók között. Erre a netkapcsolatra bárki csatlakozhat, aki ugyanúgy megosztja a saját netjét a saját lakóhelyén. Ingyen.

Tehát mondjuk elmegyek Berlinbe körbenézni, felmegyek netre valahol, megkeresem, h ott hol vannak Hotspotok, odamegyek, és ingyen netezek. Eközben persze lehet, hogy az általam megoszott netet itt Ausztriában használja valaki.
Ha nem osztod meg a sajátodat, akkor pedig ún. “Alienként” €3/nap-ért tagja lehetsz a Fonnak. Ha összerakod 24óra net 3€ért elég baráti ár egy nyaralás/visit alkalmával. De jobb esetben még csak 3€sem lesz, hiszen te is megosztod a wifi-det.

Szóval egy wifi community tagja leszel vagy hosszabb időre, vagy csak egy-egy napra. És ez miért jó? Most vagy veszel egy wifi telefont, mint a Skype-é, és ingyen (vagy olcsón) telefonálgatsz, kb bárhol, ahol kis zöld paca mutatja a helyet a Fon térképen, vagy előkapod a laptopodat és onnan postolsz, emailezel, bármi.

Én ezt mondom, hogy beszélek otthoniakkal, hogy nekünk pláne megérné: nagy, kertes ház, amúgy meg a város egy naggyon nem forgalmas részén lakunk. Lehet, hogy a wifi még csak a kertből sem érne ki nagyon az utcára, ami amúgy egy 6házból álló zsákutca. Noh? 😀
És ha ezek után még egy Fonera odajönne, hogy netezzen tőlünk, komolyan mondom, behívom még egy teára is… 🙂

De lehet, hogy amint elköltözök Wiener Neustadtból és saját pecóm lesz/megosztom valakivel, és beköttetjük a netet… hát sokminden kell majd ahhoz, hogy ebbe ne menjek bele.

Éljen a WiFi forradalom!

Btw, a Fon honlapján kívül megemlíteném a Webisztán fon-os tag-oldalát, amit tényleg érdemes átbújni. Jól leírták a srácok a lényeget, meg a jövőt egypár cikkel.

image from Flickr.

Reklámok

Műveletek

Alapinformációk

One response

21 11 2006
dvorcsak

ez nem hujeseg, nekem is tetszik

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: